HTML

Film Szindikátus

szórakoztató filmes blog... magunknak

Friss topikok

  • doggfather: Chaplin nemcsak írta, rendezte, "főszerepelte", producerelte, de a "főcímdalát" is szerezte, és ad... (2021.02.23. 12:03) 1928 - A cirkusz - The Circus
  • doggfather: Buster Keaton egyik szerelme miatt háborúba menne, de a másik miatt nem engedik. Aztán mind a kett... (2021.02.22. 16:07) A Generális (1926)
  • doggfather: Megérdemelten KLASSZIKUS amit akkor is láttál ha nem láttad. Komplett részeit, jeleneteit ismételt... (2021.02.18. 14:14) Aranyláz (1925)
  • Dzsala: @Tomidoki: Te egy szörnyeteg vagy :) (2012.09.21. 20:26) Lista2: 1930-1931
  • Dzsala: Ez a hólapátolás jó :-) erre nem is emlékeztem... (2012.08.15. 17:18) Chaplin: A kölyök (The Kid)

Címkék

1914 (2) 1915 (1) 1917 (2) 1918 (3) 1921 (1) 1922 (2) 1925 (4) 1926 (2) 1928 (2) 1930 (2) 1931 (2) amerikai (10) Arany Oroszlán (1) Ayres (1) Buster Keaton (1) Cagney (1) Chaplin (11) chaplin (1) cikk (1) Címkék (14) Garbo (1) gengszterfilm (1) G Robinson (1) háborús (1) háborús filmdráma (1) Hitchcok (1) horror (2) infó (1) kaland (2) kalandfilm (3) Keaton (1) krimi (1) Lang (2) Lorre (1) Lugosi (1) Milestone (1) Murnau (1) néma (7) némafilm (4) német (3) Niblo (1) Novarro (2) Oscar-díj (1) romantika (2) romantikus vígjáték (1) rövidfilm (3) Sennett (1) szabály (3) vígjáték (9) vonat (1) Címkefelhő

Chaplin: A Csavargó

2012.08.05. 20:46 Tomidoki

Chaplin: A csavargó (1915)

Sajnos az értékelésem/véleményezésem, ha úgy tetszik kritikám a legjobb szándékom ellenére sem lehet maradéktalanul objektív!

Azt mondják egy kép felér ezer szóval, de egy jó filmben a jó dialógusok adják a lényegi részt! A fő problémát mégsem a némaság jelenti, hiszen a hang egyszerűen technikailag nem volt megoldható, hanem az idétlen esetlenkedés, ami szinte az összes általam látott némafilmet jellemzi. A korai filmek készítésekor a technika járt gyerekcipőben, nem értem miért kellet a „játéknak” is gyermetegnek, idétlennek, túlmozgásosnak lennie. Érdekes lenne egy korabeli színházi előadást megnézni összehasonlítás képen.

Engem személy szerint idegesítenek a túlzott gesztusok, az örökké ismétlődő olcsó cirkuszi gegek. A némafilmek valószínűleg már olyan távol állnak időben a mi valóságunktól, hogy semmiféle személyes kötödés vagy nosztalgia nem segíthet jótékonyan átlibbeni a hiányosságain. Gondolom a későbbi mozikkal (60-as, 70-es évek) ugyan ebből az okból vagyunk megbocsájtóbbak. Teknőben mosni sem vidám dolog, és a petróleumlámpa is csak rövid ideig romantikus egy-egy nyári estén..... a némafilmek nézése is kétes szórakozás a mai szemnek! Elismerem a filmtörténeti jelentőségét, és ezen belül Chaplin nagyságát, de nehezen hiszem, hogy a rajongók lelkesedésébe nem keveredik némi sznobizmus is.....

Mindezt - amennyire lehet - leküzdve futottam neki az első kötelező darabnak, szemem, szívem kinyitva. Sajnos pontosan azt kaptam amire számítottam.....

A történet nyilván szög egyszerű, Chaplin hozza a csavargó figurát. Egy bajba jutott hölgyet megment a rablóktól, cserébe a Gazda (feltehetően a lány apja) nemcsak vacsorával kínálja, de munkát is ad neki a ház körül. Persze több kárt csinál mint hasznot, kis híján felgyújtja a házat, de végül mégis hálásak neki, mert az időközben újra felbukkanó rablókat végérvényesen elkergeti. El is halmozzák minden földi jóval, ám a hölgy szerelmét azért nem kaphatja meg. Búcsúlevelet hagy hátra, és csavargóként elcsámpázik...... pont mint ahogy érkezett. Ennyi!

A szokásos csetlés-botlás, kalapemelgetés, pálcapörgetés, hanyatt vágódás. A feliratozás majdnem mindig felesleges, a gesztusok túlzóak. Akad azért néhány jó poén, személyes kedvencem, ahogy az éhes csavargó jobb híján egy marék füvet tép magának, de azt gyorsan megsózza mielőtt bemajszolná :)

Száz szónak is egy a vége, ez nem az a film, ami az előítéleteimet megváltoztatná némafilm ügyben! A magam részéről csak elszántaknak és/vagy elfogultaknak ajánlom!

A film adatait nem írom ide, az angol címe: The Tramp (milyen meglepő), ha valakit érdekel könnyen kibogarászhatja a neten! Osztályzat: 2

Ui: Szorgalmi feladatként a Chaplin a rendőr című filmet kaptam, de nem vagyok elég szorgalmas!

1 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://filmszindikatus.blog.hu/api/trackback/id/tr764697321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsala 2012.08.05. 21:42:59

Tomika!

Természetesen nem akarom megváltoztatni a véleményed és látni fogod, hogy nem is akarom.

Amiket leírtál szinte szóról-szóra, pontosan emiatt nem néztem sokáig Chaplint, ugyanis erre az esés-bukásra emlékeztem én is a némafilmekből, valójában csak a torta pofába hajítása hiányzik belőle. És abban is igazad van, hogy a Csavargó ezen NEM VÁLTOZTAT. A tévében mindig ezeket adták és ezért nem néztem én sem.Aztán gondoltam, ha ennyi filmet ismerek, kíváncsi vagyok mért sztárolják ezt a Chaplint és megvettem a díszdobozt, amiben a jobb nagyfilmjei vannak. És az változtatott meg mindent. Úgy képzeld el azokat, hogy a kisfilmek jobb poénjai visszaköszönnek (nyilván kiválogatta belőlük), de modern történetmesélés van benne a megfelelő felépítéssel, amit tanultunk irodalom órán de nem emlékszem (konfliktus, megoldás, katarzis, mittudomén). És az változtatott meg mindent. Tehát a kisfilmek az az amit megszokhattál. Ráadásul Te a legeslegeslegelső csavargó filmet nézted meg, itt találta ki a figurát magát.

Úgy hogy amit írtál, az teljesen ismerős, hidd el. Hitchcock meg horror volt nekem, amit ugye nem szeretek, aztán kiderült, hogy a feszültségkeltés nagy mestere, túl sok horrort nem rendezett. Az nekem ugyanez a történet.

Szóval ajánlom figyelmedbe a Nagyvárosi fényeket, Modern időket vagy ehhez hasonlóakat. Szerintem sokat módosít majd a véleményeden. A némafilmektől meg ne félj, ha jól számolom 3 hét (ezzel együtt) és máris 1927-nél vagyunk, ott kezdődik a hangosfilm korszak.
süti beállítások módosítása